De beste 5W-40 olie voor je auto 

 

De juiste olie voor je auto is belangrijk voor een optimale werking en een lange levensduur. Maar hoe kies je de beste olie voor je wagen?

Deze factoren spelen een belangrijke rol bij keuze juiste soort motorolie 

Gewoonlijk beveelt de fabrikant een of meerdere viscositeitswaarde voor je motorolie voor je auto aan, zoals  5W-20,  5W-30 of 5W-40. Dat doet hij op basis van meerdere factoren zoals temperatuur en belasting. Motoren hebben gewoonlijk verschillende viscositeiten nodig, afhankelijk van hun wisselende bedrijfsomstandigheden. De regelgeving over smeermiddelen Met welke factoren moet je rekening houden bij het kiezen van de juiste olie?

Viscositeit

De viscositeit van de olie is de stromingsweerstand van de vloeistof. Voor motorolie wordt dit weergegeven door de combinatie "XW-XX". Het getal vóór "W" geeft de oliestroom aan bij -17,8 graden Celsius. "W" staat voor winter. Hoe kleiner het getal voor de "W", hoe lager de consistentie van de olie bij lage temperaturen. 5W-30 motorolie is bij lage temperaturen dunner dan 10W-30. De stromingsrichting zal nog steeds langzamer zijn dan bijvoorbeeld 0W-30. Met 5W motorolie werkt de motor beter bij lagere temperaturen en koudere klimaten. Bij warme weersomstandigheden zijn grotere hoeveelheden nodig. Het tweede cijfer na "W" staat voor de viscositeit van de olie bij 100 graden Celsius.

Welke olie in mijn auto?

Bij het kiezen van het beste type olie voor de motor of de versnellingsbak van je auto bespaar je zeker niet op zijn kwaliteit. Dat zou je wel eens zuur (duur) kunnen opbreken.  De omstandigheden waaronder motorolie gedurende jaren moet werken kunnen sterk verschillen. Temperaturen die kunnen schommelen tussen + 40 graden en – 20 graden zijn lang geen uitzondering, en ook het verschil tussen korte ritten en lange afstanden is ook niet te onderschatten.

De beste 5W40 olie kopen voor je auto

Die kun je overal kopen, maar lang niet overal is de kwaliteit even hoog. Een van de beste 5W40 olie is die van olieking.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.